ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ 2Η ΥΠΕ

ΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ 2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

 

 

Κύριε Διοικητά,

 

είναι γνωστή η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει από τη μία τον Ελληνικό λαό να αναπνεύσει και από την άλλη να ικανοποιηθούν και τα Ευρωπαικά Κοινοβούλια ώστε να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας στη χώρα μας.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν επιλογές άλλων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων λόγω της νησιωτικότητας και επιπλέον το γεγονός ότι ζούμε και εργαζόμαστε σε παραμεθόριο, σε ένα νησί 100.000 κατοίκων στην πλειοψηφία τους υπεργηρασμένων, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά.

Και βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε το ζήτημα των μεταναστών που η αθρώα προσέλευσή τους στο νησί μας επιβαρύνουν σημαντικά και το Νοσοοκομείο Μυτιλήνης.

 

Συγκεκριμένα:

  1. Οικονομική ασφυξία Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Το ταμειακό υπόλοιπο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τη δεδομένη στιγμή είναι ανύπαρκτο και από την αρχή του οικονομικού έτους έχουμε λάβει περίπου 600.000 € ως τακτική επιχορήγηση για τις άμεσες ανάγκες του ιδρύματος, τη στιγμή που οι μηνιαίες βασικές ανάγκες για μια στοιχειώδη λειτουργία συνοψίζονται ως εξής:

α. Μηνιαίως απαιτούνται 90.000 € για την κάλυψη μισθοδοσίας επικουρικών γιατρών, μαθητείας ΟΑΕΔ και λοιπό επικουρικό προσωπικό.

β. Απαιτούνται επίσης περίπου 95.000 € το μήνα για τα ιδιωτικά συνεργεία,φύλαξης, καθαριότητας και Η/Μ εγκαταστάσεων.

γ. Επίσης 45.000 € για τα βασικά είδη προμήθειας για τη στοιχειώδη λειτουργία του ιδρύματος υγραέριο, οξυγόνο, πετρέλαιο, μεταφορά μολυσματικών αποβλήτων.

Σύνολο 230.000 €, χωρίς να υπολογίσουμε το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές που έχουν σκαρφαλώσει στα 7.000.000 € περίπου, τη στιγμή που ο ΕΟΠΠΥ μας οφείλει περίπου 10.000.000 €.

Με βάση τις θέσεις και του πρωθυπουργού που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καταβολή μισθών και συντάξεων, σας ζητούμε να δώσετε προτεραιότητα στα παραπάνω, αφού περίπου 70 οικογένειες προσωπικού του Νοσοκομείου και των Ιδιωτικών συνεργείων του, περιμένουν στο τέλος του μήνα τα δεδουλευμένα τους.

  1. Ελλείψεις προσωπικού – Μετατάξεις – Επικουρικό προσωπικό.

α. Στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας καθώς και στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, υπάρχει πλειάδα αιτήσεων μετατάξεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού αρκετές εκ των οποίων είναι διεκπαιρεωμένες γραφειοκρατικά και απομένουν ΚΥΑ για την ολοκλήρωσή τους. Με τη δική σας παρέμβαση, μπορεί αυτές οι μετατάξεις να δώσουν μια σημαντική ανάσα στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που υφίσταται το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και αγγίζουν τις 100.

β. Επιπλέον, αιτούμαστε την ταχύτερη δρομολόγηση και διεκπαιρέωση από την πλευρά σας των καταστάσεων επικουρικού προσωπικού του Νοσοκομείου μας, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργεία του ιδρύματος δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οφείλονται στους εργαζόμενους πάνω από 2.000 ρεπώ και το προσωπικό αδυνατεί να πάρει ακόμη και τις κανονικές του άδειες. Εάν προσθέσετε και την λειτουργεία των δύο νέων πτερύγων εντός του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε πόσο περισσότερο θα οξυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

γ. Τέλος σας επισημαίνουμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα φέρει τέλος στο πρόβλημα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Με χαρά διαβάσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που αναφέρονται σε 4.500 προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία με τις 700 θέσεις να αφορούν και τα Νοσοκομεία του Αιγαίου.

 

  1. Δεδουλευμένα, νυχτερινά αργίες και εξαιρέσιμα λοιπού προσωπικού.

Σε ότι αφορά τα δεδουλευμένα, νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα του λοιπού προσωπικού, σας ενημερώνουμε ότι ο Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2014 παραμένουν απλήρωτοι, ενώ απλήρωτοι είναι και οι πρώτοι 5 μήνες του 2015. Πρόκειται για δεδουλευμένες αμοιβές νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που δίνουν και την ψυχή τους για το μοναδικό εφημερέυον Νοσοκομείο στο νησί της Λέσβου και πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και προσπάθεια στην κατεύθυνση της άμεσης απόδοσής τους στους εργαζόμενους.

 

 

  1. Παράτυπα εισερχόμενοι μετανάστες.

Η αύξηση των παράτυπα εισερχομένων μεταναστών στη Λέσβο έχει αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια νοσηλείας τους καθώς και εξετάσεών τους τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης περίπου 300 παράτυποι μετανάστες με περίπου 600 συνολικά ημέρες νοσηλείας, με ότι επιπλέον κόστος αυτό συνεπάγεται. Πέραν των νοσηλευομένων, ετησίως πραγματοποιούνται περίπου 8.000 εξετάσεις μη νοσηλευομένων μεταναστών, με το ανάλογο βέβαια κόστος για το ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ.

 

ΤΟ Δ.Σ.