Ενημερωση απο την συναντηση με τον υπουργο υγειας .

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Την Πέμπτη 02/04/2015 το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμμετείχε στην Πανελλήνια συνδιάσκεψη και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της ΠΟΕΔΗΝ με κυριότερα αιτήματα την:

  • Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και πρόνοιας με δωρεάν και καθολική πρόσβαση.
  • Επαρκή στελέχωση με την άμεση πρόσληψη εφέτος τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ' έτος.
  • Κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.
  • Εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων Αμοιβών παρελθόντων ετών και των εφετινών μηνών.

Αφού προηγήθηκε σύσκεψη των 250 περίπου μελών των Δ.Σ. η δράση ολοκληρώθηκε με την ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας  με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες τοποθετήσεις & ερωτήσεις , και τελικά από πλευράς του δόθηκαν δεσμεύσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Πρόσληψη 4.500 εργαζομένων στην Υγεία. Από αυτές οι 700 θα αφορούν: Αιγαίο,  Θράκη, Δ. Μακεδονία και Θεσπρωτία και θα γίνουν παρεμβάσεις στον ΑΣΕΠ με την συνδρομή της ΠΟΕΔΗΝ για να επισπευτούν οι διαδικασίες.
  • Μετά από παρέμβασή μας τέθηκε το θέμα των εκκρεμών μετατάξεων. Η απάντηση ήταν ότι θα εξεταστούν θετικά.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας. Συγκεκριμένα υποσχέθηκε ότι όλα τα Νοσοκομεία της χώρας θα χρηματοδοτηθούν στο ύψος των προϋπολογισμών του 2012. Πάντως αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες μας το ταμειακό υπόλοιπο του Νοσοκομείου μας είναι πενιχρό και είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν υποχρεώσεις προς  προμηθευτές και εργαζόμενους στο άμεσο διάστημα.
  • Δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Στα πλαίσια αυτά ενημερωθήκαμε για την κατάργηση του 5ευρου  στα Εξ. Ιατρεία.
  • Για την εξόφληση των πρόσθετων αμοιβών και των εξαιρέσιμων προηγήθηκαν δύο λανθασμένες ρυθμίσεις  [μία με υπουργό Βορίδη και μια με Κουρουπλή] που καθυστέρησαν την μέχρι τώρα  καταβολή τους. Από εδώ και μπρος ο προγραμματισμός είναι :  
    • Να καταβληθούν μέσα στο μήνα οι εκκρεμότητες των ετών 2012-2014. Όμως μαθαίνουμε ότι θα πληρωθεί στις 27 Απριλίου μόνο ο Ιούνιος, ενώ για το Νοέμβριο τα χρήματα που ήρθαν δεν επαρκούν.
    • Για τον Δεκέμβριο του 2014 καθώς και για το 2015, εκκρεμούν τροπολογίες που να εντάσσουν και το λοιπό προσωπικό (εμάς δηλαδή) στις πιστώσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων.
    • Από εδώ και μπρος οι πρόσθετες αμοιβές θα καταβάλλονται  με ποιο σύντομες διαδικασίες γιατί αυτές δεν θα πηγαίνουν στις ΥΔΕ [Υπηρεσίες  Δημοσιονομικού Ελέγχου] και θα υπάρχουν τρεις  ημερομηνίες καταβολής αντί μίας που ήταν μέχρι σήμερα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τις παραπάνω ανακοινώσεις - δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Υγ. τις θεωρούμε θετικές αρκεί να υλοποιηθούν και να μη μείνουμε στα λόγια. Θεωρούμε θετική την κατάργηση του 5 €  έχουμε την πεποίθηση ότι είναι το αποτέλεσμα των αγώνων που  έδωσε το υγειονομικό κίνημα και η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια.

Και επειδή η υποστελέχωση  και  υποχρηματοδότηση  των νοσοκομείων έχουν χτυπήσει κόκκινο, επειδή οι παραπάνω εξαγγελίες αφορούν την  ανάσχεση της περαιτέρω μνημονιακής καταστροφής και απέχουν από το να έχουμε ανάπτυξη της δημόσιας υγείας στα επίπεδα των αναγκών της κοινωνίας  δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα θεωρούμε πως  μόνο ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης θα φέρει αποτελέσματα.

Κοινή πεποίθηση αλλά και θέση όλων μας είναι ότι πλέον, ούτε εμείς που έχουμε την τιμή να σας εκπροσωπούμε στα συλλογικά μας όργανα πολύ δε περισσότερο οι κυβερνήσεις, δεν κρίνονται από τις εξαγγελίες και τις προθέσεις αλλά από τα έργα και την αποτελεσματικότητα.

Ευχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους  καλή Ανάσταση  με υγεία και ειρήνη για όλους.

                      Το Δ.Σ.