Αποφαση του ΔΣ σχετικά με τις μειώσεις μισθού σε ΥΕ και ΔΕ

Νέο «Μαχαίρι» ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στο εισόδημα  εκατοντάδων χιλιάδων αποφοίτων Δημοτικού και Λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) που εργάζονται στο Δημόσιο. Οι ριζικές αλλαγές, αναμένονται από τον Οκτώβριο με το -νέο !!!- Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου.

Η συγκυβέρνηση χωρίς περιστροφές συνδέει άμεσα αυτές τις μειώσεις –και τις θεωρεί προαπαιτούμενο- για  αυξήσεις στις κατηγορίες  ΤΕ και ΠΕ.

  • Ο 1ος στόχος σαφής: «διαίρει και βασίλευε»                                                                                                                        Θα θυμόμαστε όλοι ότι οι 1ες μειώσεις στο δημόσιο δικαιολογήθηκαν με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αφού γκρεμίστηκαν  οι μισθοί στο Δημόσιο, αφού συμπαρασύρθηκαν κι έγιναν μειώσεις και στο ιδιωτικό τομέα [μείωση βασικού μισθού] μιλούν ΞΑΝΑ μετά από 4 χρόνια  ότι «οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα».
  • Ο 2ος στόχος σαφής: μια διαρκή και αλληλοτροφοδοτούμενη ισοπέδωση των μισθών προς τα κάτω.

 

     Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης -έτσι όπως προαναγγέλλεται- ουσιαστικά μόνον ενιαίο δεν θα είναι,  αλλά ουσιαστικά  θεσμοθετεί  τον ατομικό μισθό, μέσα από αμφισβητούμενες διαδικασίες [συνέντευξη]. 

  • Ο 3ος στόχος σαφής: Να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς ευνοιοκρατίας που θα  προστατεύει τους αρεστούς-υπάκουους  και  «ημέτερους».

Ως  ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων θεωρούμε πως αυτοί οι σχεδιασμοί τρόικας-συγκυβέρνησης [άλλα μέτρα δεν θα παρθούν] δεν πρέπει να περάσουν.           Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διάσπαση των εργαζομένων σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς, ΥΕ,ΔΕ και ΤΕ,ΠΕ.                                                                        Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκαλύψουν και να ακυρώσουν τα σχέδια τους.                                  Ο Σύλλογος μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Συνάδελφοι –ες

 Ειδικά στο χώρο της υγείας και την συντριπτική πλειοψηφία των ΥΕ  και ΔΕ συναδέλφων που εργάζονται στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ταιριάζει το «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

  Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον νέο υπουργό υγείας - εκεί που οι συνάδελφοι Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Θαλάμων Τραυματιοφορείς κ.α. στην καθημερινότητα και στην πράξη και κατ’ εξακολούθηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας  υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες  τους [κάνουν νοσηλείες και άλλες νοσηλευτικές αλλά και ιατρικές πράξεις] χωρίς την παραμικρή οικονομική ή άλλη αναγνώριση, μπορεί  σήμερα να σκεφτεί και να προτείνει μειώσεις μισθών;

    Με τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε εξαίρεση  των υγειονομικών ΥΕ & ΔΕ  -από τις μειώσεις- σε σχέση με τους υπολοίπους εργαζόμενους αλλά αφενός θέλουμε να υπογραμμίσουμε την υποκρισία όσων μιλάνε για παραγωγικότητες και άλλα παρόμοια και αφετέρου για να απαιτήσουμε την οικονομική και ηθική αναγνώριση του εργασίας που προφέρουν.