ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: Χωροταξική τοποθέτηση Τμημάτων Διοικητικής Υπηρεσίας μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των νέων κτιρίων .

ΘΕΜΑ: Χωροταξική τοποθέτηση Τμημάτων Διοικητικής Υπηρεσίας μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των νέων κτιρίων και την ανακατασκευή – αναδιαρρύθμιση του κτιρίου της παλαιάς πτέρυγας.

 

Κύριε Διοικητά ,

Κύριοι Σύμβουλοι,

 

Μετά από διάφορες ανεπίσημες φήμες και πληροφορίες που τον τελευταίο καιρό διαχέοντο, όσον αφορά την χωροταξική τοποθέτηση γραφείων και Υπηρεσιών της Διοικητικής Υπηρεσίας , μετά την ολοκλήρωση των νέων υπό κατασκευή κτιρίων και την ανακατασκευή – αναδιαρρύθμιση του κτιρίου της παλαιάς πτέρυγας , όλοι εμείς οι διοικητικοί υπάλληλοι που αυτή τη στιγμή προσωρινά στεγαζόμαστε και εργαζόμαστε σε διάσπαρτους χώρους του 2ου ορόφου του παλαιού κτιρίου του Νοσοκομείου, πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση για το θέμα αυτό.

Στην Γενική Συνέλευση εκλήθησαν και ήταν παρόντες: Ο Πρόεδρος και  μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, ο Δ/κός Δ/ντής κ.Σακαλής Ιγνάτιος, καθώς και η Υποδιευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας κ.Αντωνιάδη Χρυσούλα,

Κατά την έναρξη της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας ενημέρωσε για την πληροφόρηση που είχε από την Διοίκηση σε συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες  το Δ.Σ. του Συλλόγου, για την μόνιμη χωροταξική κατανομή και εγκατάσταση των Διοικητικών υπηρεσιών.

Από την ενημέρωση επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε. Δηλαδή  ολοκληρωτική ανατροπή, των προβλεπομένων στην μελέτη κατασκευής κατευθύνσεων, για την στέγαση των Τμημάτων της Διοικητικής Υπηρεσίας, που σήμερα κατ΄ ανάγκη προσωρινά στεγάζονται σε χώρους του 2ου ορόφου του παλιού κτιρίου, που είναι χώροι  του χειρουργικού τομέα, με θαλάμους ασθενών και γραφεία ιατρών.

Ουσιαστικά μετά την προσωρινή μετακόμισή μας στο Αμφιθέατρο του νέου υπό κατασκευή κτιρίου, για τις ανάγκες την ανακατασκευής – αναδιαρρύθμισης του παλιού κτιρίου, και αφού περατωθούν οι εργασίες, θα επιστρέψουμε πάλι στους ίδιους χώρους, με προοπτική κάποιων επί μέρους μικρών διαφοροποιήσεων, που ακόμη δεν έχουν οριστικά αποφασισθεί.

Για την πληροφόρηση που μας έγινε, δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας, που μάλιστα κατέθεσε και κάποιες θετικές προτάσεις, αλλά ούτε και από την Υποδιευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας, που μας παρείχε μάλιστα με προθυμία διευκρινήσεις και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήμτα που ετέθησαν.

Πιστεύουμε ότι έγινε μια πλήρη ενημέρωση και ακολούθησε ένας χρήσιμος διάλογος, έγιναν διάφορες τοποθετήσεις , αναγνώσθηκε και εξετάσθηκε και η έγγραφη αναφορά του Τμήματος ΔΑΔ, επί των προβλημάτων χωροθέτησης και επάρκειας  χώρου που αντιμετωπίζει, αλλά και για το νέο πρόβλημα  που θα προκύψει από τον θόρυβο που θα κάνουν κατά την λειτουργία τους, οι νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, που υπαίθρια έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο κάτω από τα  παράθυρα των Γραφείων, θόρυβος που επιβεβαιώθηκε από συναδέλφους  τεχνικούς ότι θα υπάρχει.

Κάποια μάλιστα από τα προβλήματα που αναφέρονται στην αναφορά  του Τμήματος ΔΑΔ, επισημάνθηκε ότι είναι προβλήματα  όλων των Γραφείων που είναι στην ίδια πλευρά, όπως είναι η έντονα ενοχλητική αντανάκλαση από το απέναντι κτίριο, αλλά και ο προαναφερόμενος θόρυβος.

Η Γενική Συνέλευση σας καταθέτει εγγράφως τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν και ζητάει συνολικά από την Διοίκηση, για όλες αυτές τις σημαντικές και σε μεγάλη έκταση αλλαγές που αποφάσισε και αφορούν την χωροταξική κατανομή των Τμημάτων και γραφείων της Διοικητικής υπηρεσίας, σε σχέση με ότι προβλέπετο στην μελέτη, να προβεί άμεσα, αφού ο χρόνος πλέον είναι ασφυκτικά περιορισμένος, σε διορθωτικές τροποποιήσεις και να λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που θα βελτιώνουν την διαμορφωθείσα στρεβλή προοπτική, που η επιβολή της θα παγιώσει  οριστικά μια ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη κατάσταση, που θα ταλανίζει για πολλά χρόνια το Νοσοκομείο.

Οι διορθωτικές αυτές κινήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο, όχι μόνο για να βελτιώσουν τις συνθήκες και τους χώρους εργασίας των Διοικητικών υπαλλήλων, αλλά να δημιουργήσουν και συνθήκες καλύτερης  εξυπηρέτησης ασθενών και επισκεπτών του Νοσοκομείου.

 

● Κοινή διαπίστωση όλων, ιδίως από μαρτυρίες παλαιών Διοικητικών υπαλλήλων, είναι ότι παρά την εδώ και τριάντα (30)  χρόνια σταδιακή σημαντική κτιριακή επέκταση του Νοσοκομείου, με κατασκευή νέων κτιρίων, για πρώτη φορά δημιουργείται τόσο έντονο πρόβλημα στην ανεύρεση χώρων στέγασης των Διοικητικών Υπηρεσιών και για πρώτη φορά εμφανίζεται η προοπτική διασποράς των Τμημάτων της Διοικητικής υπηρεσίας σε τόσο μεγάλο βαθμό και μάλιστα σε χώρους τόσο ακατάλληλους, που επιδεινώνουν σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων  και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση και εξυπηρέτηση του κοινού.

Για κάποιους τμηματάρχες π.χ. Π.Ο.Υ., η εποπτεία και ο έλεγχος των εργασιών των υπαγόμενων στο Οικονομικό Τμήμα γραφείων γίνεται πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Οι ευθύνες όμως ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποδοθούν.

 

● Η πρόβλεψη της μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι Διοικητικές υπηρεσίες σχεδόν στο σύνολό τους, χωροθετούνται στο Ισόγειο του Παλαιού κτιρίου, πληρεί όλες τις ανάγκες ομοιογένειας , λειτουργικότητας , συνθηκών εργασίας και εξυπηρέτησης κοινού.

Διαπιστώνεται όμως κι έτσι είναι, ότι δεν έχουν σχέση με την    υπάρχουσα υφιστάμενη ανά τμήμα κατάσταση, όσον αφορά την στελέχωση σε αριθμό υπαλλήλων του κάθε τμήματος και τις ανάγκες χώρου για το κάθε τμήμα και γραφείο.

Στελέχωση και ανάγκες, που βέβαια δεν προέκυψαν σήμερα αλλά προϋπήρχαν ,   και ήταν οι ίδιες εδώ και αρκετά χρόνια .Εδώ και είκοσι (20) χρόνια ίδια είναι η κατάσταση στο Τμήμα Προσωπικού , ίδια στο Γραφείο Μισθοδοσίας σχεδόν ίδια στο Λογιστήριο.

Πώς προβλέφθηκε χώρος στέγασης για δύο (2) ,μόνο κατά γραφείο άτομα; Και πώς η παράλειψη αυτή ανακαλύφθηκε σήμερα; Κάπου υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα μεγάλες ευθύνες , για ένα τέτοιο σοβαρό και μεγάλο έργο . Η μελέτη μόνο κόστισε 1.500.000 € .

Στη συνέχεια αναρωτιέται κάποιος .Πως λόγω ανεπάρκειας χώρων αποφασίσθηκε  και από ποιους , η μετεγκατάσταση του συνόλου των Διοικητικών Τμημάτων που επρόκειτο να μεταφερθούν στο ισόγειο του παλαιού κτηρίου  για πρώτη φορά, σε άλλους χώρους , που δεν εγνώριζε κανείς ποιοι είναι αυτοί; Γιατί δεν αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση ενός μέρους των Διοικητικών τμημάτων;

Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων και μάλιστα σοβαρών και πειστικών απαντήσεων , αφού για την σύνταξη των μελετών χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία δυναμικότητας νοσοκομείου σε κλίνες , αριθμός κλινικών και Τμημάτων , στελέχωση , σύγχρονες ανάγκες , εξυπηρέτηση κοινού και μια σειρά άλλα στοιχεία. Με κόστος μελέτης 1.500.000€  αυτή θα πρέπει να είναι σχεδόν πλήρης και σε  καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται τόσο σημαντικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις .

● Αποφασίσθηκε η επαναφορά των Διοικητικών Τμημάτων και Γραφείων στους σημερινούς προσωρινούς χώρους στέγασης με μικρές αλλαγές . Κάποιος θα πρέπει να μας δείξει ένα άλλο Νοσοκομείο της Ελλάδας μικρό ή μεγάλο , που ασθενείς και Διοικητικοί υπάλληλοι συμβιώνουν στους ίδιους χώρους περπατώντας και χρησιμοποιώντας τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους . Διοικητικοί υπάλληλοι να πρέπει να διασχίσουν τους θαλάμους όλου του Χειρουργικού Τομέα για να προσεγγίσουν το απέναντι Διοικητικό Τμήμα και ασθενείς με τον ορό και τον καθετήρα στο χέρι, να κάνουν τη βόλτα τους στα Γραφεία των Διοικητικών υπηρεσιών.

 

● Προτείνετε  η επιστροφή μας στους ίδιους με τους σημερινούς χώρους , αγνοώντας  επιδεικτικά και αδιαφορώντας  για την άμεση γειτνίαση (στον ίδιο διάδρομο) με θαλάμους ασθενών που αρκετές φορές φιλοξένησαν ασθενείς με μεταδοτικό νόσημα . Πέραν αυτής της ιδιότυπης συμβίωσης , ο συνεχής και αυξημένος κίνδυνος προσβολής μεταδοτικών ασθενειών των διοικητικών υπαλλήλων , δεν προβλημάτισε κανέναν.

Ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής , δεν υπάρχει μέριμνα να τηρηθούν . Ένα W.C. 1Χ1 κοινό για άνδρες και γυναίκες . Ή δημιουργούμε εάν θέλετε W.C μέσα στο Γαστρεντερολογικό  Τμήμα για να εξυπηρετείστε .

 

● Τα προβλήματα που αναφέρονται στην αναφορά του  Τμήματος Δ.Α.Δ. είναι και υπαρκτά και σοβαρά . Και δεν είναι προβλήματα μόνο αυτού του τμήματος.

Η μέχρι σήμερα προσωρινότητα  στέγασης στους χώρους αυτούς , τα υποβάθμιζε και τα απέκρυπτε.

Δεν είναι δυνατόν όμως να συνεχισθεί αυτό μέσα από μία μόνιμη κατάσταση.

 

Κ. Διοικητά ,

Κ.Σύμβουλοι,

 

Όσα προαναφέραμε τα γνωρίζετε . Καθημερινά και εσείς τα βλέπετε, τα βιώνετε τα αναγνωρίζετε . Δεν ζητάμε λύσεις που θα μας κάνουν άρχοντες . Αλλά δεν θα ανεχθούμε κάποιοι άλλοι να γίνουν άρχοντες και οι διοικητικοί υπάλληλοι να καλούνται να εργασθούν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές που υπήρχαν πριν  σαράντα (40) χρόνια  , όταν το Νοσοκομείο είχε επιφάνεια  το ¼  της σημερινής , αλλά ήταν και τότε δυναμικότητας 250  κλινών.

Να γνωρίζετε ότι εάν επικρατήσουν οι τωρινές σκέψεις και προτάσεις σας, θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση και θα αναγκαστούμε να βγάλουμε το θέμα έξω από το Νοσοκομείο. Ας μην εκληφθεί  ως απειλή. Είναι θέμα αξιοπρέπειας  και διασφάλισης υποφερτών συνθηκών εργασίας .

Άλλες νέες πτέρυγες δεν θα υπάρξουν .

Όλα τα μπαλκόνια έχουν πλέον κτισθεί .

Τα κοντέινερ  δεν έχουν μέλλον .

Λύσεις υπάρχουν . Αλλά για να  εφαρμοσθούν κάποιοι θα πρέπει να περιορίσουν  τις απαιτήσεις τους .

Ας επικρατήσει η λογική , διάθεση συγκαταβατικότητας  και κλίμα συνεργασίας .

Ο κακός μας εαυτός δεν έχει μέλλον . Μόνο  όλοι μαζί ισότιμα και με διάθεση προσφοράς , θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά .Θα βάλουμε ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτού του μοναδικού για το νησί μας Νοσοκομείου, που κάποια στιγμή και εμείς θα αναζητήσουμε τις υπηρεσίες του.

Η ανταμοιβή της καθημερινής εργασίας και των προσπαθειών μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο χρηματική .

Δυστυχώς αυτό μόνο από εμάς εξαρτάται .

 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

 

 ΤΜΗΜΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ