Απάντηση στον Διοικητή του Ν.Μ

Συνάδελφοι σες

 

     Ο κ. Διοικητής  στη προσπάθεια του να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσαν στο χώρο του Νοσοκομείου και  στη κοινή γνώμη οι πρόσφατες ενέργειες του, παραχώρησε  συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από την συνέντευξη προέκυψαν ορισμένα ζητήματα  για τα οποία οφείλουμε να σχολιάσουμε.

 

Ø      Προσπάθησε να απαξιώσει τη παρέμβαση του συλλόγου υποστηρίζοντας ότι τα κίνητρα μας είναι καθαρά κομματικά αναφέροντας  χαρακτηριστικά  «Ο Σύλλογος απέκτησε φωνή από το 2004 και μετά», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει  η  δραστηριότητα του Συλλόγου αρχίζει από τη στιγμή που  ανάλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν. Δ..

  • Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι στο Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων εκπροσωπούνται συνεχώς (3) τρεις  συνδικαλιστικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και η ΔΑΚΕ του νοσοκομείου και  ότι όλες οι παρεμβάσεις για τα πεπραγμένα της Διοίκησης το τελευταίο ιδίως διάστημα έχουν την ομόφωνη στήριξη των μελών του.
  • Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεργάστηκε αρμονικά με τη πρώην Διοικήτρια κα Αδαμαντίδου, την οποία και ευχαρίστησε δημόσια  όταν αποχώρησε το 2006 από το νοσοκομείο.

[Να θυμίσουμε ότι η κα Αδαμαντίδου σε αντίθεση με την σημερινή  διοίκηση δεν προκαλούσε και  στα ζητήματα των πελατειακών σχέσεων αντιστεκόταν όσο μπορούσε, γι’ αυτό άλλωστε ήταν απέναντι της ο κομματικός μηχανισμός που την «έφαγε». Με την διοίκηση Ψαρόπουλου αντιπαρατεθήκαμε στον τρόπο που σχεδιαζόταν η Μονάδα εμφραγμάτων και την διαχείριση  των υπερωριών δύο θέματα για τα οποία  δικαιωθήκαμε με απόλυτο τρόπο.]

Ø      Παίζοντας με το συναίσθημα και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας προσπάθησε να εμφανίσει το εαυτό του μαχόμενο υπέρ του δικαιώματος των 17 εργαζομένων για δουλειά. Υποστήριξε ότι με τη στάση του ο Σύλλογος έδειξε την πόρτα της εξόδου σε αυτούς τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να θυμίσουμε όμως τα εξής :

  • Κανείς  από το ΔΣ δεν είναι ευτυχής που ενδέχεται  το αποτέλεσμα της δράσης μας να έχει ως συνέπεια την απόλυση κάποιων εργαζομένων, πολύ περισσότερο που μέσα στους 17 υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι με πολλούς μήνες «ομηρίας», με σοβαρά προβλήματα, που καλύπτουν πάγιες - διαρκείς ανάγκες και έχουν τα απαραίτητα προσόντα . Δυστυχώς η διοίκηση είναι αυτή που επέλεξε μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά.
  • Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε στο στόχαστρο μας  στους εργαζόμενους, εμείς στρεφόμαστε εναντίον -και καταδικάζουμε- εκείνους που έχουν την εξουσία στα χέρια τους και κάνουν κατάχρηση αυτής. Ενώ αναλαμβάνουν την διοίκηση του νοσοκομείου αντί να το υπηρετήσουν το χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς έξω-νοσοκομειακούς σκοπούς.
  • Πάγια θέση  του συλλόγου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι-  αιχμάλωτοι με μισθώσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή stage, θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο να είναι μόνιμοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άλλοι αγνόησαν αυτή τη βασική θέση  του συνδικαλιστικού κινήματος και υιοθέτησαν πολιτική  κάλυψης των αναγκών με  προσωπικό επισφαλούς εργασίας με αδιαφανείς και αδιευκρίνιστες διαδικασίες. (εποχιακό, επικουρικό, συμβάσεις, stage,  προσλήψεις από το κληροδότημα).
  • Ο σύλλογος ανέδειξε σε κυρίαρχο θέμα την δημιουργία νέου οργανισμού και αγωνίστηκε γι’ αυτό, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να σταματήσει το άλλοθι, για να μπαίνουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο από το παράθυρο των κληροδοτημάτων. Άλλος εγκατέλειψε την αναμόρφωση του Οργανισμού. Ας μας απαντήσει η διοίκηση:
    • Ποιος υποστήριξε   ότι η πρότασης αναμόρφωσης  του οργανισμού  του νοσοκομείου κοστίζει πολύ  και για αυτό μπήκε στο συρτάρι;
    • Ποιος προσπάθησε να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τη μετατροπή λίγων θέσεων καθαριστριών σε θέσεις άλλης κατηγορίας σαν αναμόρφωση του οργανισμού;
    • Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι στην προκήρυξη για την  πρόσληψη των 1800 ατόμων στα νοσοκομεία , το νοσοκομείο μας συμμετέχει με μόνο μια θέση;

 

Ø      Προσπάθησε να αποδείξει ότι οι αποφάσεις της διοίκησης είναι νόμιμες και ηθικές. Αλλά πως μπορεί να ισχύει αυτό όταν :

  • Στο αίτημα   του υπουργείου για υποβολή  παραίτησης  όλων των μελών του συμβουλίου (και του Προέδρου), απαντούν με συνεχείς συνεδριάσεις
  • Στην αναστολή  της αρμοδιότητας των Διοικητικών συμβουλίων για  θέματα υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι νεοτέρας, απαντούν  με συνεδριάσεις  που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα για τα οποία τους έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα.
  • Στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχει μέλος που έχει άμεσο συμφέρον και εμπλοκή.
  • Ισχυρίζονται ότι η απόφαση που έχει προκαλέσει σάλο και η οποία φιλοξενείται και σε  κανάλια εθνικής εμβέλειας την έλαβαν  με μόνο δυο (2) ψήφους!!! ( όταν το ΔΣ είναι 7μελες και στην συνεδρίαση συμμετείχαν 5μέλη).
  • Χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη ότι παρανομούν κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλο τους από το γεγονός ότι «εξαφανίστηκε» από τη μαγνητοφώνηση της συνεδρίασης το «επίμαχο» κομμάτι.

 

Ø      Προσπάθησε να αποδείξει ότι οι θέσεις που κατέχει -τόσο του Προέδρου του ΔΣ όσο και του Διοικητή- δεν είναι πολιτικές αλλά καθαρά τεχνοκρατικές. Ότι αυτός έχει επιλεγεί μεταξύ πολλών υποψηφίων που διεκδίκησαν τη θέση. Σε αυτό να υπενθυμίσουμε τα εξής :

  • Η θέση του Προέδρου είναι καθαρά πολιτική. Αποτελεί τη σύνδεση του νοσοκομείου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γι αυτό εξάλλου είναι άμισθη.
  • Από τη θέση αυτή (του Προέδρου) έχουν παραιτηθεί όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι , όταν άλλαζε η κυβέρνηση. Θεωρούσαν ότι η στοιχειώδη ευθιξία απαιτούσε την άμεση παραίτησή τους επειδή   δεν είναι κατάλληλοι οι ίδιοι να εφαρμόσουν τη πολιτική του αντίπαλου κόμματος.
  • Ότι τη θέση αυτή την κατέλαβε επειδή είναι στέλεχος του πρώην κυβερνώντος κόμματος.
  • Ότι η υπουργός υγείας ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών (πλην των αιρετών) του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμα και αυτού του προέδρου.
  • Ότι η στάση αυτή αποτελεί χονδροκομμένη παραβίαση στοιχειώδους ευθιξίας και πολιτικού πολιτισμού.
  • Το Υπουργείο υγείας δεν ζήτησε την παραίτηση του κ. Χατζηκομνηνού από τη θέση του Διοικητή. Αυτή δηλ. που είναι καθαρά τεχνοκρατική και για την οποία αμείβεται με περίπου 4.500€ μηνιαίως (μικτές αποδοχές). [ώστε να συνεχίσει η τρέχουσα λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι την αντικατάσταση του ΔΣ]
  • Βεβαίως θα μπορούσε κανείς να προτάξει πολλές αντιρρήσεις για το κατά πόσο ένας δικηγόρος αποτελεί τον ειδικό τεχνοκράτη (όπως ισχυρίστηκε) που προσλαμβάνεται  για να διοικήσει ένα νοσοκομείο.
  • Όλοι γνωρίζαμε – αλλά τώρα πλέον είμαστε σίγουροι- ότι στη θέση του Διοικητή είχε προσληφθεί άλλος ο οποίος εκπαραθυρώθηκε τη τελευταία στιγμή, με παρέμβαση του κ Γιανέλλη.

 

Συνάδελφοι σες

 

Ως  ΔΣ  κλίνουμε τον κύκλο  της παρέμβασης μας για το ζήτημα των ρουσφετιών με αυτή μας την ανακοίνωση αναμένοντας πλέον τους επιθεωρητές και την αντίδραση του υπουργείου.

Επειδή παράλληλα κλίνει και ο κύκλος της διοίκησης η οποία θα αποχωρήσει αλλά εμείς θα μείνουμε εδώ και θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της πολιτικής και των ανεπαρκειών της, έχουμε μπροστά μας νέες δράσεις για την:

 

  • Αναμόρφωση του απαρχαιωμένου Οργανισμού ώστε από τις νέες προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν να μπορούν να γίνουν και στο νοσοκομείο μας.
  • Την επέκταση και τον κτιριακό εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου.
  • Την ανάπτυξη νέων κλινικών (Τμ. Επειγόντων Περιστατικών,  Μονάδας Εμφραγμάτων κλπ).
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.
  • Την δίκαιη και αξιοκρατική διαχείριση των υπερωριών (άλλη μια προβληματική  χρονιά)

 

Στις δράσεις για τα παραπάνω ζητήματα θέλουμε να δώσετε μαζικά και μαχητικά  το παρών.

 

                                                                                       Το ΔΣ