ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ του 2017

Αναρτήσεις επί αναρτήσεων στο fb καλλιεργούν φημολογίες αλλά και το γνωστό <<σπασμένο τηλέφωνο>> σχετικά με τις ώρες του 2017 κι έχουν μπερδέψει τους εργαζόμενους.

Τι συμβαίνει λοιπόν;  Ποια είναι η αλήθεια, ποιο το ψέμα και  ποια η υπερβολή;

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τα πράγματα όπως έχουν ώστε να ξέρουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Γιατί αυτή την στιγμή για τις <<ώρες 2017>> υπάρχει πρόβλημα, και αυτό είναι ότι οι εγκεκριμένες ετήσιες πιστώσεις δεν επαρκούν να πληρωθούν και οι 12 μήνες αλλά μένουν <<ακάλυπτοι >> 1,5-2 μήνες [ο Νοέμβριος & ο Δεκέμβριος].Στην πραγματικότητα για κάθε 3μηνο μένει ακάλυπτο περίπου  το ¼ του μήνα. 

Να διευκρινίσουμε πως προέκυψε το πρόβλημα παρότι οι φετινές πιστώσεις για υπερωρίες και εξαιρέσιμα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι & παρότι  οι περσινές πιστώσεις -μετά από χρόνια – δεν ήταν απλώς επαρκείς αλλά περίσσεψαν περίπου  120.000 ευρώ;

Αυτό που έγινε φέτος είναι ότι -τον Μάρτιο και μετά από την έγκριση της ετήσιας επιχορήγησης  <<των ωρών>> του 2017- ψηφίστηκε νόμος και  δόθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στο ωρομίσθιο των νυχτερινών & εξαιρέσιμων –αρκετά μεγαλύτερη από την αποκατάσταση της περικοπής - ώστε τελικά η ετήσια επιχορήγηση να μην επαρκεί.

[Η αύξηση αντιστοιχεί συνολικά σε πάνω από 150.000 ευρώ που αναλογεί σε πάνω από 500 ευρώ μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο.]

Προφανώς όμως το πρόβλημα παραμένει, γιατί για να τα πάρει αυτά τα 500 ευρώ ο εργαζόμενος που ξημεροβραδιάζεται τις νύχτες και τις αργίες πρέπει να πληρωθούν όλοι οι μήνες.

Το  ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ από την 1η στιγμή που ενημερώθηκε για το πρόβλημα αντέδρασε άμεσα:

  1. Ζήτησε και ελήφθη  απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου από τον Απρίλη να σταλεί επιστολή στο Υπ. Υγείας με αίτημα για επιπλέον κονδύλι για υπερωρίες και εξαιρέσιμα.
  2. Μετά από παρέμβαση στο διοικητικό διευθυντή ζήτησε -και ικανοποιήθηκε το αίτημα-  η καταβολή των <<ωρών>> να εξελιχτεί ομαλά μεταφέροντας προς τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο  το <<πρόβλημα>> , ώστε μέχρι τότε να έχει δοθεί η επιπλέον επιχορήγηση, κι έτσι να μην μείνει κανένας μήνας απλήρωτος.
  3. Διαπιστώσαμε ότι η απόφαση ΔΣ του νοσοκομείου έμεινε ανενεργή, ζητήσαμε συντάχτηκε και διαβιβάστηκε αμέσως στο υπουργείο το αρ.πρωτ. 10650/27-6-17 <<αίτημα αύξησης πίστωσης...>>

Θετική εξέλιξη και πριν σταλεί η επιστολή του νοσοκομείου ήταν το γεγονός μας πρόλαβε το Υπ. Υγείας και η 2η Υπε που ζήτησαν 25/5/2017 να μάθουν ποιο είναι το ποσό που υπολείπετε για να καλυφτούν όλες οι υποχρεώσεις του νοσοκομείου λαμβάνοντας υπόψη  και την αύξηση του ωρομίσθιου.  

Κατά την γνώμη μου όλα τα παραπάνω -αλλά και όσα προηγήθηκαν   για <<τις ώρες>>  τις 2 προηγούμενες χρονιές  προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις στο θέμα.

Προφανώς το ΔΣ πρέπει να είναι και είναι σε ετοιμότητα ώστε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος:

Προσωπικά ήδη έχω ενημερώσει τις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας

Το ΔΣ ΣΕΡΝΟΜΥ προτίθεται μόλις περάσει εύλογος χρόνος από την αποστολή του αιτήματος του νοσοκομείου να πραγματοποιήσει  σχετικό διάβημα, και σε κάθε περίπτωση να απαιτήσει με κάθε δυνατό τρόπο, την καταβολή των ωρών στο ακέραιο. 

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση.

ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

KΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Image: