Κόντρα ΥΠΕ Κρήτης με εργαζόμενους ΠΑΓΝΗ για το ISO των νοσοκομείων-Ζητούν την ανάκληση της απόφασης

Δριμεία κριτική από το Σύλλογο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εναντίον της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία την πιστοποίηση με  ISO τμημάτων των νοσοκομείων.

Στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. αφορά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία.Το σωματείο απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση αυτή , που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας

 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 στελεχών της 7ης Υ.Π.Ε. με προϊστάμενους συγκεκριμένων τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την απόκτηση ISO  των τμημάτων αυτών. Στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. αφορά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία.

Η πιστοποίηση ISO των παρεχόμενων υπηρεσιών άφορα τη συνολική λειτουργία ενός τμήματος, το βαθμό ικανοποίησης του ασθενή (πελάτη τον χαρακτηρίζουν) και την γρήγορη εκπλήρωση του σκοπού επίσκεψης στο νοσοκομείο. Πραγματοποιείται από ιδιωτική εταιρεία με χρήματα του δημοσίου,  ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες που έχει χαράξει η ΕE την 6ετία 2014-2020, προκειμένου και στο χώρο της υγείας, και βέβαια στα νοσοκομεία, να εισαχθούν επιχειρηματικά μοντέλα διαχείρισης που να διασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα τους απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μετατρέποντας πλήρως εμπορευματοποιημένες τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας.

Φαίνεται πως και η σημερινή συγκυβέρνηση και η νέα διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε. θεωρούν, όπως και οι προηγούμενες  κυβερνήσεις και διοικήσεις, τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις και τους ασθενείς σαν πελάτες και συνεχίζουν στην υλοποίηση τέτοιων πολιτικών.  Δεν είναι τυχαίο ότι πιστοποίηση επιδιώκουν να πάρουν όσοι ενδιαφέρονται να πουλήσουν υπηρεσίες ακριβά, τόσο στις λαϊκές οικογένειες, όσο και στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα του νοσοκομείου-επιχείρηση. Είναι ταυτόχρονα μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επενδύσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες  για κλινικές μελέτες.

Για το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑ.Γ.Ν.Η. και για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Η προσπάθεια  για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας περνά πρώτα και κύρια μέσα από μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης και της γενναίας κρατικής χρηματοδότησης. Αναγκαίος όρος είναι η ολοκληρωτική αποσύνδεση του νοσοκομείου από την κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρείες, απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, κλπ.).

Κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των δομών υγείας στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, επιχειρούν να κάνουν συνένοχους τους εργαζόμενους. Επιδιώκουν να έχουν την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή όλων των εργαζομένων των τμημάτων. Διαφορετική γνώμη και στάση δεν θα τους είναι ανεκτή.

Με το ISO κανένα από τα 650 κενά του τελευταίου οργανισμού του νοσοκομείου μας δεν πρόκειται να καλυφτεί κανένας ασθενής, δεν πρόκειται να θεραπευτεί γρηγορότερα, καμία λίστα αναμονής δεν θα μειωθεί, καμία πολύωρη καθυστέρηση δεν θα εκλείψει.

Η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε.  πρέπει να αντιληφθούν πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και ο λαός έχουν ανάγκη από δημόσιες δωρεάν  υπηρεσίες υγείας. Δεν έχουν ανάγκη από ISO και από τέτοιου είδους τύπου προτάσεις. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία και του λαού που τα χρυσοπληρώνει, δεν θα λυθούν αν πιστοποιηθούν τα τμήματα, αν λειτουργούν καλά σαν επιχειρήσεις.

 

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑ.Γ.Ν.Η.:

  • Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας και τη νέα διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε. να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση.
  • Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ανάκτηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων.
  • Καλεί  λαό και υγειονομικούς να αγωνιστούμε για να έχουν όλοι χωρίς εξαίρεση πλήρεις υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας – φαρμάκων αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Image: 

Comment: 

.....

Comment: 

.....

Comment: 

.....