ΟΤΑΝ Η ΣΙΩΠΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

ΟΤΑΝ Η ΣΙΩΠΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Συνάδελφοι –ες

Την Παρασκευή 20/1 βρήκαμε στο γραμματοκιβώτιο του Συλλόγου μία Ένσταση Διαμαρτυρία της ΝΕΚ υπογεγραμμένη από τους Κλεάνθη, Πετρά & Πετρέλλη  που απευθύνονταν στο ΔΣ του Συλλόγου και την οποία κοινοποιούν εκτός των άλλων στο ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!!!

Με το σκεπτικό ότι  δεν έγιναν σύννομα και καταστατικά οι διαδικασίες για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής [Εφ.Επ.],  ΠΟΥ ΘΑ  ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ τις συμπληρωματικές εκλογές ώστε να συμπληρωθούν  οι 3 θέσεις του ΔΣ και οι 2 της ΕΕ που έμειναν κενές.

Συνάδελφοι –ες

  • Από την  ΝΕΚ-ΔΑΚΕ ανεχτήκαμε 13 μήνες τώρα,  χαρακτηρισμούς όπως  « οι γραφικοί … οι παντελώς ασήμαντοι & οι άχρηστοι»  και πολλά άλλα ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ.
  • Ακούσαμε επιχειρήματα όπως  ότι,  επειδή η ΔΑΚΕ είναι 1η δύναμη αυτό αρκεί για να γίνει ο Στρ. Κλ. Πρόεδρος του ΔΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ .

 [επιχείρημα της ΔΑΚΕ που αδιαφορεί  για το ότι  έχει ΜΟΝΟ 3 ΑΠΟ ΤΑ 7 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ αλλά το κυριότερο ότι  ΕΜΕΙΣ ΟΙ 4 ΔΕΝ  ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ  τον Κλ.Στρ. να είναι πρόεδρος του ΔΣ]

  • Στη συνέχεια ακούσαμε την περιφρονητική    στάση   τους απέναντι στο σημερινό Πρόεδρο του ΔΣ και τη θέση τους « …ότι θα δεχόμασταν την παραμονή  του Κουτσοβίλη ως προέδρου αλλά όχι τον Σαμαρά …» μαζί με χαρακτηρισμούς , ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές  τα  υπόλοιπα 4 μέλη του ΔΣ –παρά τις διαφορές μας- είπαμε προκειμένου να διαφυλάξουμε την ενότητα του συλλόγου να μην <<σηκώσουμε  το γάντι>>  αλλά να δουλέψουμε σαν να ήμασταν 7* και να απαντήσουμε με τον απολογισμό της δουλειάς μας. Έναν απολογισμό που θα μας επιτρέπει  να πούμε πως  προσπαθήσαμε και φέραμε το σύλλογο και τους εργαζόμενους ένα σκαλί πιο πάνω.

[*Όλο τον χρόνο που πέρασε η ΔΑΚΕ δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή : α]Χωρίς να εισηγείται  θέματα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,  β] Χωρίς να συμμετέχει στην επεξεργασία προτάσεων  & κυρίως  γ]  χωρίς να συμμετέχει στην υλοποίηση των αποφάσεων.]

Τώρα όμως που για 1η φορά στα χρονικά κάποιοι δεν σέβονται την ιστορία του συλλόγου και απειλούν  να τον σύρουν  ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ  δεν μας επιτρέπετε να σιωπήσουμε.

Ας δούμε λοιπόν γιατί μας κατηγορούν:

[Να θυμίσουμε πως 19/1  κάναμε την 3η εξ’ αναβολής Γεν. Συνέλευση [ΓΣ] για να βγει Εφορευτική Επιτροπή  που θα πραγματοποιούσε εκλογές ώστε να συμπληρωθούν οι θέσεις που άφησε κενές η ΔΑΚΕ με την παραίτηση της !!!].

Μας λένε:  <<ΑΠΑΡΤΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙ ΤΑ 26 ΜΕ 30 ΑΤΟΜΑ ΕΝΑΝΤΙ 90+ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ…>> 

Είναι αλήθεια ότι στην ΓΣ καταμετρήθηκαν 37 συνάδελφοι,  αριθμός πολύ μικρός για απαρτία με βάση το καταστατικό. Αλλά γιατί δεν μας λένε :

  •  πότε είχαμε ΓΣ με απαρτία  90+ συναδέλφων τις τελευταίες δυο 10ετίες;
  • Ειδικά στις απολογιστικές ΓΣ που παρατηρείται και η χαμηλότερη συμμετοχή πότε άλλοτε είχαμε 37 συμμετέχοντες; Να θυμίσουμε πως στην προηγούμενη είχαμε λιγότερους από 10.
  •  Γιατί δεν λένε πως ΠΑΝΤΑ η Εφ.Επ. -ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ ή ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ επειδή οι απολογιστικές συνελεύσεις έχουν απογοητευτική συμμετοχή;
  • Εμείς για να μην δώσουμε ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ σε κανέναν  ώστε να αμφισβητήσει τις διαδικασίες, αλλά κυρίως για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους  κάνουν κυκλικό ωράριο** & επιθυμούν να συμμετέχουν   [** δεν τους επιτρέπετε ούτε για 1 λεπτό να λείψουν χωρίς να αφήσουν κάποιον στο πόστο τους] ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ 1Η ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΠΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ μέχρι την αλλαγή της απογευματινής βάρδιας.  

Ναι αλλά μας λένε: « ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΛΠΗ ΑΛΛΑ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΠΗΣ… ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ»

  • Δεν χρειάζεται να πει κανείς ότι την προηγούμενη των εκλογών της Εφορευτικής επιτροπής το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ χρησιμοποιώντας όχι 1 αλλά  4 χαρτόκουτες.
  • Για το ότι υπήρχε μόνο ένα μέλος  επιτροπής εκλογών, παραλείπουν το γεγονός ότι δύο φορές  ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη ΓΣ να πλαισιώσουν την επιτροπή και δεν υπήρξε διαθεσιμότητα , ούτε αμφισβήτηση από  κανέναν από τους παριστάμενους.  
  • Ότι όλα τα παραπάνω  συμβαίνουν  πολύ συχνά σε εκλογές που δεν υπάρχουν αντιπαλότητες μεταξύ των υποψηφίων , όπως καλή ώρα με τους 5 υποψηφίους για την εφορευτική επιτροπή, που κανείς τους δεν αμφισβήτησε τις διαδικασίες.

Συνάδελφοι –ες

Στις εκλογές της  Εφ. Επ.  που ολοκληρώθηκαν  με την αλλαγή της βάρδιας 3.20μμ  ψηφίσαν  73 συνάδελφοι αριθμός  μεγάλος  μεν  αλλά κατά  20  μικρότερος  για να είμαστε και τυπικά σύννομοι με βάση το καταστατικό.

Έτσι αυτό που θα συμβεί -για  να μην αφήσουμε & πάλι κανένα περιθώριο , σε αυτούς που  δεν νοιάζονται για το καλό του συλλόγου- είναι να ακολουθηθούν και πάλι οι καταστατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα λοιπόν  με το άρθρο 12 του καταστατικού , προβλέπετε πως αν στην  3η ΓΣ δεν υπάρχει συμμετοχή του  1/5 [90+] των μελών,  οι διαδικασίες  επαναλαμβάνονται από την αρχή σε ένα μήνα. Όπου θα ακολουθήσει και πάλι 1η ΓΣ που θέλει συμμετοχή 1/3 [150+] μελών, ελλείψη απαρτίας  θα επαναληφθεί  σε μια εβδομάδα με απαρτία 1/4 [130+] μελών & τέλος 3η ΓΣ με απαρτία 1/5 [90+]μελών.

Συνάδελφοι –ες

Είναι φανερό ότι αυτοί που εγκατέλειψαν τον σύλλογο τώρα θέλουν να κάμουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην πάει μπροστά. Να μην συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στο ΔΣ και την Εξ.Επ.

Τούτη την ώρα που χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση και αγωνιστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι  την επίθεση που δεχτήκαμε και θα δεχτούμε από τις ρήτρες των μνημονίων στα εργασιακά  & τις συνδικαλιστικές ελευθερίες,  η ΔΑΚΕ του ΝΜ  συντάσσετε με αυτούς δουλεύουν για την διάλυση των σωματείων . Θέτει ζητήματα ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που αμφισβητούν οι τροϊκανοί την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και  οι οποίοι απαιτούν «για την προκήρυξη της απεργίας  έγκριση από  50% +1 του συνόλου των εργαζομένων».  

Αλήθεια η σημερινή στάση της ΔΑΚΕ του ΝΜ είναι απλή σύμπτωση ή συνειδητά γίνεται ο πρόθυμος λαγός  όσων ετοιμάζουν;

Σε κάθε περίπτωση δεν  θα τους  επιτρέψουμε να τρίψουν  τα χέρια τους πάνω από τα συντρίμμια του συλλόγου, προκειμένου να ικανοποιήσουν  προσωπικές  φιλοδοξίες  &  κομματικούς σχεδιασμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2017 είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε εκλογές αντιπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ, την ίδια περίοδο λήγει και η θητεία αυτού του ΔΣ.

Πριν λίγες μέρες καταθέσαμε τον ετήσιο απολογισμό μας . Χωρίς ίχνος αυταρέσκειας αλλά με επίγνωση ότι μπορούσαμε και καλύτερα θέλουμε να συνεχίσουμε και να φέρουμε σε πέρας την ευθύνη που αναλάβαμε.

ΥΓ.1- Επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές  αλλά κι επειδή πιστεύουμε στην ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ  και όχι στους ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ & ΣΩΤΗΡΕΣ το κείμενο υπογράφουμε   όλοι όσοι συμμετείχαμε στην συνδικαλιστική περιπέτεια του τελευταίου χρόνου. 

Λάκης Βαλσαμάκης, Κώστας Κουτσοβίλης, Μπάμπης Μαλλιάκας,  Αγγελική Παλιβάνη , Στρατής Σαμαράς, Χριστίνα Τζανέτου

 

Image: