Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο!

Με κοινή τροπολογία στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουν νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητες, φύλαξης και σίτισης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έκανε στην σελίδα του στο fb ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οπως αναφέρει ο υπουργός:

Το 1998 νομοθετείται για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε τρίτους (εργολάβους), υπό την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του αναδόχου δεν θα υπερβαίνει το κόστος από την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους σχετικούς τομείς.

Τρία χρόνια μετά, το 2001, η πρόβλεψη για το όριο αυτό καταργείται. Και η πρακτική των εργολαβικών αναθέσεων γενικεύεται, γίνεται καθεστώς.

Το αποτέλεσμα μέχρι τις μέρες μας ήταν: α) να εκτιναχθεί το κόστος των εργολαβικών συμβάσεων, λόγω των πρακτικών καρτέλ που επέβαλλαν οι ανάδοχοι και λόγω της κατάργησης του πλαφόν και, β) να καταστρατηγηθούν όλα τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει εκτεταμένη παραβατικότητα, όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του Μητρώου Παραβατών στους κλάδους φύλαξης και καθαρισμού.

Με την κατάσταση αυτή τελειώνουμε. Στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουμε αύριο νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς αυτό.