Προταση ΔΣ ΣΕΡΝΟΜΥ για Διεύρυνση Aρμοδιοτήτων & Aναβάθμιση του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπ. Υγείας Νοσοκομείου Μυτιλήνης

ΘΕΜΑ:

Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και αναβάθμιση του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης . Να λειτουργήσει πιλοτικά με την έγκριση του ΥΥ ωςΟλοκληρωμένο Κέντρο Υποστήριξης & Εξυπηρέτησης Πολιτών -Νοσοκομείου.

 

Κυρία Διοικήτρια

Γνωρίζουμε πως πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /ριων Υπηρεσιών Υγείας  των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και πως αυτός ο θεσμός  υλοποιείται αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο μας.

Εμείς ωςεπαγγελματίες υγείας ξέρουμε πως εκτός από την ανάγκη υποστήριξης ως προς τα δικαιώματα των ασθενών, υπάρχει επιπλέον ανάγκη εξυπηρετήσεις & ενίσχυσης των ασθενών, ειδικά όταν αυτοί είναι υπερήλικες, ΑΜΕΑ, χωρίς συνοδό, σε άσχημη οικονομική κατάσταση κλπ.

Επίσης ξέρουμε πως η αρρώστια από μόνη της αποτελεί μία έντονη ψυχοπιεστική κατάσταση που επηρεάζει πολύπλευρα τις συμπεριφορές, και την ψυχολογία του ασθενή τόσο όσο νοσηλεύετε όσο και μετά το εξιτήριο του.

 

Θεωρούμε πως η αναβάθμιση του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε  Ολοκληρωμένο Κέντρο Υποστήριξης & Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως το Νοσοκομείο και μπορεί να αποτελέσει τομή στα υγειονομικά δεδομένα της χώρας.

Αυτό θα έχει  αρμοδιότητα να διευκολύνει τους ασθενείς αλλά και τους συνοδούς αυτών σε κάθε δραστηριότητα ή πρόβλημα που τους απασχολεί και που δημιουργείται, ή δυσχεραίνεται από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.  Όπως:

  • Διασφάλιση της προστασίας και των δικαιωμάτων.
  • Αντιμετώπιση-ικανοποίηση παραπόνων.
  • Πληροφόρηση
  • Εισαγωγή –Εξιτήριο
  • Υποστήριξη ή ανεύρεση λύσης στην ατομική φροντίδα του ασθενή πχ ξύρισμα-λουτρό κλπ
  • Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων
  • Διευκόλυνση σε έξω-νοσοκομειακές υποχρεώσεις [πχ πληρωμή κάποιας ΔΕΚΟ, όταν δεν υπάρχουν συγγενείς, συνοδοί και  όταν  ο λογαριασμός είναι  εκπρόθεσμος λόγω της νοσηλείας.
  • Δανειστική βιβλιοθήκη-εφημερίδες.
  • Μετα-Νοσοκομειακή Επικοινωνία & Παρακολούθηση Ασθενών. κ.α.

 

Κυρία Διοικήτρια

Το Κέντρο Υποστήριξης & Εξυπηρέτησης Πολιτών Νοσοκομείου  πιστεύουμε πως μπορεί να έχει ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους ενώ αντίθετα θα έχει πολλαπλάσια οφέλη τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τους Ασθενείς.

Η στελέχωση του μπορεί να γίνει:

  • κυρίως από εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ασκήσουν τις εργασίες για τις οποίες έχουν προσληφθεί,
  •  από εργαζόμενες που εγκυμονούν [κυρίως νοσηλεύτριες που προκειμένου να προστατευθούν παίρνουν  αναρρωτική άδεια],
  • Εθελοντές Συνταξιούχους υγειονομικούς που αναζητούν μια απασχόληση και η δύναμη της συνήθειας τους <<οδηγεί στο νοσοκομείο>>.
  • Στη στελέχωση θα πρέπει να συνδράμουν τόσο  η κοινωνική υπηρεσία, όσο και οι ψυχολόγοι.

Ενδεχομένως  η παραπάνω λειτουργία χρειάζεται την έγκριση του ΥΥ, και την υποστήριξη  ώστε να λειτουργήσει πιλοτικά στο νοσοκομείο μας.  Σε αυτή την περίπτωση το έργο, τα αποτελέσματα, οι οικονομικοί δείκτες και οτιδήποτε άλλο σχετικό από την λειτουργία αυτού του θεσμού μπορεί να καταγράφονται ώστε τα συμπεράσματα από την καταγραφή να οδηγήσουν σε γενίκευση ή μη της λειτουργίας τους.

 

                                                            το ΔΣ