Χωροταξική τοποθέτηση Τμημάτων μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των νέων κτιρίων και την ανακατασκευή – αναδιαρρύθμιση του κτιρίου της παλαιάς πτέρυγας.

Κύριε Διοικητά

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων σε συνεδρίαση του εξέτασε τα προβλήματα που εμφανίζονται σε σχέση με τον τρόπο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης των 2 νέων πτερύγων και την ανακαίνιση του παλαιού υφιστάμενου κτιρίου.

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα προβλήματα δεν έχουν εντοπιστεί μόνο από το ΔΣ αλλά και από άλλους φορείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Μία χονδρική απαρίθμηση των προβλημάτων που έχουν υποπέσει μέχρι τώρα στην αντίληψη μας είναι :

  1. Μια γενική διαπίστωση είναι ότι η μελέτη δεν προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα και δεν λαμβάνει υπόψη  τις ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου. Παράδειγμα  που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει είναι το γεγονός ότι οι παιδίατροι εργάζονται και στην παιδιατρική κλινική και στην αίθουσα  νεογνών και κατά συνέπεια οι δύο αυτές κλινικές θα έπρεπε να γειτνιάζουν.
  2. Δεν προβλέφθηκε κατάλληλη, συγκεντρωμένη και επαρκή θέση για το σύνολο των  διοικητικών υπηρεσιών.  Να σκεφτεί κανείς για παράδειγμα ότι για το τμήμα προσωπικού που στελεχώνετε με 6 άτομα έχει προβλεφθεί και σχεδιαστεί  χώρος για 2. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει με πολλά γραφεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η τοποθέτηση τους, όπως και ότι δεν έχει προβλεφθεί η παροχή δικτύου,στις υπό παράδοση νέες πτέρυγες.
  3. Δεν έχει προβλεφθεί χώρος για την κεντρική αποθήκη.
  4. Στις κλινικές που θα μετακινηθούν στις νέες πτέρυγες δεν υπάρχουν αποδυτήρια, αποθηκευτικοί χώροι υγειονομικού υλικού, καθώς και χώροι ανάπαυσης των εργαζομένων.
  5. Δεν έχουν χωροθετηθεί υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως η ιματιοθήκη,  το αρχείο κ.α.
  6. Δεν υπάρχει μέριμνα για την  αντιμετώπιση του προβλήματος της ακαταλληλότητας του κτιρίου της ψυχιατρικής κλινικής.
  7. Παράλληλα με τα παραπάνω  υπάρχουν αυθαιρεσίες που παραβιάζουν κάθε λογική στη χωροθέτηση των κλινικών με κριτήρια ορθολογικά και επιστημονικά. Παράδειγμα ότι δίπλα από ΜΕΘ  θα βρίσκεται το ογκολογικό και ή ορθοπεδική κλινική και όχι η καρδιολογική και πνευμονολογική. Επίσης δίνεται υπερβολικός χώρος  100 m2 και 5 αίθουσες για τακτικό ιατρείο (γαστρεντερολογικό) το οποίο δεν θα είναι με τα υπόλοιπα Ε.Ι . Τέλος  δεσμεύετε χώρος για αιμοδυναμικό και νεογνολογικό από τη στιγμή που δεν υφίστανται στον οργανισμό   και δεν υπάρχει και πρόβλεψη για να γίνουν.

Κύριε Διοικητά

Με βάση τα παραπάνω η ανησυχία μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την κατάληξη και τελική διαμόρφωση του νοσοκομείου που θα χρησιμοποιούν  οι πολίτες τις Λέσβου τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια. Για αυτό σας προτείνουμε:

  1. Να αναζητηθούν ευθύνες τόσο από την τεχνική εταιρεία που ανέλαβε την μελέτη όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες που παρέλαβαν αυτή την μελέτη. Να διεκδικήσει το νοσοκομείο  κάθε νόμιμο δικαίωμα απέναντι στους μελετητές οι οποίοι παρότι έλαβαν ως αμοιβή κοντά στα 4 εκ. ευρώ διεκδικούν δικαστικά άλλο μισό εκ ευρώ.
  2.  Να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών τεχνικών επιστημόνων  του υπουργείου υγείας ή άλλου υπουργείου ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα στον σχεδιασμό και την χωροθέτηση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
  3. Να δημιουργηθεί  μια άτυπη επιτροπή παρακολούθησης του έργου -με την συμμετοχή  του συλλόγου, εκπροσώπων των τριών υπηρεσιών(νοσηλευτική, διοικητική, ιατρική), της τεχνικής υπηρεσίας, της διοίκησης κλπ- η οποία θα ενημερώνεται για κάθε αλλαγή των σχεδιασμών  που θα αποφασίζεται.

 

                                                         ΤΟ ΔΣ