Απολογισμός Δράσης του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ την 2ετία 2016-17

ΘΕΜΑ:  Απολογισμός Δράσης του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ την διετία 2016-17

Συνάδελφοι –σες

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια θητείας του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ.

Είναι λοιπόν καθήκον & υποχρέωση μας, να παρουσιάσουμε  τον απολογισμό  του  έργου και των δράσεων του συνολικά, με σκοπό αυτός αφενός  να κριθεί από σας για ότι θετικό ή αρνητικό έχουμε κάνει  και αφετέρου μαζί  με τις παρατηρήσεις, τις αντιρρήσεις & τις προτάσεις σας, να συμβάλλει  σε  αλλαγές και βελτιώσεις της λειτουργίας του  νέου  ΔΣ που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές .  

 

Όσο γίνεται πιο συνοπτικά  στα 2 χρόνια :

  1. Διεκδικήσαμε και συνδράμαμε στην ενίσχυση του Νοσοκομείου τόσο οικονομικά όσο και στη στελέχωση  του.
    • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΙΔΑΧ ,  επικουρικών κλπ που πληρώνονται με ιδία έσοδα του Νοσοκομείου και που 2 χρόνια ήταν κάθε μηνά σε μια κατάσταση <<να πληρωθούν να μην πληρωθούν>>  και σήμερα η μισθοδοσία τους  έχει σχετικά ομαλοποιηθεί .
    • Όσο αφορά την στελέχωση  παρότι ξεφύγαμε από το πάγωμα των προσλήψεων & ενισχύθηκε σημαντικά το νοσοκομείο  απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε τμήματα, κλινικές και ειδικότητες με ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων. [εκτός από τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως, ο κλειστός οργανισμός σε κάποιες ειδικότητες, το γερασμένο  & με προβλήματα υγείας προσωπικό, η κακή  διαχείριση του προσωπικού κ.α]   
    • Το ΔΣ είχε σημαντική  παρέμβαση  ώστε να επιταχυνθούν αρκετές εκκρεμείς μετατάξεις   και κατανικήσεις προσωπικού.
    • Διαδραματίσαμε   καθοριστικό ρόλο στη θετική αναθεώρηση του Οργανισμού από το ΔΣ του Νοσοκομείου. Στο σύλλογο μπαίνει το καθήκον  να διεκδικήσει από το Υ.Υ. την ψήφιση & την εφαρμογή του.
  2. Μπήκαμε μπροστά υπερασπιστήκαμε την απόφαση της ΓΣ  και μπλοκάραμε δύο φορές την αξιολόγηση. Κατά την 1η φάση με συμμετοχή των εργαζομένων στο 93% , ενώ  κατά το 2ο και πιο δύσκολο στάδιο καταφέραμε κατά 90% οι προϊστάμενοι να αψηφήσουν τον εκβιασμό << Γεροβασίλη>>  και να αρνηθούν να εμπλακούν με κάθε τρόπο στην διαδικασία της αξιολόγησης.
  3. Παρακολουθήσαμε από κοντά μαζί με τον Δικηγόρο όλες τις Οικονομικές Δικαστικές Διεκδικήσεις. Αυτές πλέον περιορίζονται σε 3 θεματικές:
    • Τις υπόλοιπες υποθέσεις του 2ωρουγια τις οποίες εκκρεμεί απόφαση  από το Αν. Ειδ. Δικαστήριο & εφόσον  αυτή είναι αρνητική  θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο
    • Το  Επίδομα 300 ευρώ του Υπουργείου  Αιγαίου,
    • 2 δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούν τις Μνημονιακές Περικοπές[ α-Για την απώλεια εισοδήματος & β- Για τα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα κλπ.Σε λίγες μέρες θα πρέπει να γίνει νέα  Δικ. Διεκδίκηση  για επόμενη  2ετία ].
  4. Σημαντικότερη στιγμή στην 2ετη θητεία του ΔΣ στον τομέα αυτό ήταν ότι Βοήθησε και πέτυχε η Δικαστική Διεκδίκηση των 176 €  να έχει απόλυτα θετική κατάληξη για τους 211 συναδέλφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πιο δύσκολη οικονομικά συγκυρία και με μια δικαστική διεκδίκηση  που είχε πολλά αμφιλεγόμενα σημεία καταφέραμε, οι 211 να λάβουν 3πλασιοο ποσό  από αυτό που διεκδικούσαν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εδώ πρέπει να τονιστεί  για άλλη μια φορά πως για όλους τους άλλους συναδέλφους πλην των 211 δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα διεκδίκησης και με κανένα τρόπο αυτού του ποσού.
  5. Υπερασπιστήκαμε τους εργαζόμενους στα Ιδ. Συνεργεία. Καταθέσαμε καταγγελία της Ιδ. εταιρείας καθαριότητας   για παραβίαση και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή έφερε στην επιφάνεια ανάλογα προβλήματα στην εστίαση και την φύλαξη του Νοσοκομείου. Προκαλέσαμε επισκέψεις κλιμακίων  της επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, αποκαλύψαμε παράνομες πρακτικές όπως,  την κατάθεση από την εταιρεία διαφορετικού  πίνακα εργασίας στο νοσοκομείο  και το  σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Από  τα παραπάνω πετύχαμε:
  • Να πληρωθούν οι καθαριστές για 1η φορά  ολόκληρα τα μεροκάματα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο.
    • Σήμερα μετά από 15 & πλέον χρόνια να έχουν οι εργαζόμενοι για 1η φορά  στα χέρια τους  ατομικές συμβάσεις.
  1. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε με πολύ κόπο αλήθεια [πολλές ανακοινώσεις –επίσκεψη στο Υπ.Υγ.- κατάληψη γρ. Διοίκησης, κ.α.] αλλά και καθυστέρηση  τα οφειλόμενα ποσά  των εξαιρέσιμων  νυχτερινών & αργιών του Νοεμ. Δεκ. 2014.
  2. Αναβάθμιση  της λειτουργίας του Συλλόγου :
    • Μια από τις σημαντικότερες απόφασης  στη 2ετία ήταν η  εξαιρετικά χρήσιμη  και συστηματική συνεργασία  με τον  Νομικό σύμβουλο που υποστηρίζει το ΔΣ αλλά και όλα τα μέλη του  συλλόγου  που απευθύνονται σε αυτόν για  εργασιακά, συνταξιοδοτικά κ.α. θέματα.
    • Βρήκαμε νέα γραφεία για το ΔΣ ΣΕΡΝΟΜΥ, που το εφοδιάσαμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
    • Διεκδικήσαμε και ικανοποιήθηκε το αίτημα του συλλόγου  να ενημερώνεται με την ημερήσια  διάταξη  των θεμάτων συζήτησης , των  συνεδριάσεων  του ΔΣ του Νοσοκομείου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  3. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με στελέχη του Υπ. Υγείας  για :  α]μετατάξεις εργαζομένων προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, β] Βελτίωση της πρότασης για τον νέο οργανισμό, γ] προβλήματα ΔΕ Β. Νοσηλευτών .
  4. Οργανώσαμε αρκετές εκδηλώσεις που απευθύνονταν για να ικανοποιήσουν πολλές και διαφορικές ομάδες –επιθυμίες  εργαζομένων  Κοπή Βασιλόπιτας στο Πανελλήνιο, Αποκριάτικη εκδήλωση στο Ηλιοτρόπιο, Εκπτώσεις στις εκδηλώσεις του Λεσβιακού καλοκαιριού, Κινηματογράφος για τα παιδιά στο σινε-Αρίων.
  5. Συγκεντρώσαμε & εκδώσαμε φυλλάδιο προσφορών και εκπτώσεων με πολλούς επαγγελματίες & επιχειρήσεις, φυλλάδιο που συνεχώς επανεκδίδουμε με ανανεωμένο περιεχόμενο.
  6. Ήρθαμε σε  εξωδικαστικό συμβιβασμό με την διοίκηση για να  ρυθμίσουμε τα προβλήματα & τις εκκρεμότητες σχετικά με την Λέσχη εργαζομένων.
  7.  Σχετικά με τα οικονομικά του συλλόγου προσπαθήσαμε κάνοντας επίπονη δουλειά ως ΔΣ  να φέρουμε αποτελέσματα:
    • Περιορίσαμε τις εκτός έδρας μετακινήσεις  μελών του ΔΣ & επιβάλαμε   μεγάλη κατά κεφαλήν μείωση της αποζημίωσης για τα   έξοδα τους , που εξασφάλισε μια σημαντική εξοικονόμηση  στο ταμείο του Συλλόγου.
    • Επιμείναμε και είχαμε αρκετές εισπράξεις επιστροφών  από χρόνιες εκκρεμότητες συναδέλφων .
    • Περιορίσαμε τον δανεισμό χρημάτων σε συναδέλφους και συνδράμαμε οικονομικά  αυστηρά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
    • Επιμείναμε και με πολύ κόπο εισπράξαμε οφειλή 1000 €  για έξοδα μετακίνησης  που είχε υποσχεθεί η ΠΟΕΔΗΝ και εκκρεμούσε για χρόνια.
    • Επιμείναμε και εκμηδενίσαμε ουσιαστικά χρέος του συλλόγου  προς την ΔΕΥΑΛ εξοικονομώντας  περίπου 1500€ .
    • Τακτοποιήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες 2,5 ετών προς την ΠΟΕΔΗΝ ανω των 10000€.

 

  1.  Βάλαμε μπροστά ξανά την ανανεωμένη Ιστοσελίδα του συλλόγου www.sernomy.gr με την φιλοδοξία η επισκεψιμότητα της από τους εργαζόμενους αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας να γίνει η καθημερινή. Για την προώθηση της ιστοσελίδας  προσφέραμε σε κάθε εργαζόμενο  ένα στυλό & ένα καλαίσθητο μπλοκ. Δημιουργήσαμε την επίσημη ομάδα του ΣΕΡΝΟΜΥ στο FB.
  2.  Είχαμε παρεμβάσεις σε ιδιαίτερα αιτήματα τμημάτων ειδικοτήτων κλπ αρκετές  φορές με επιτυχία και άλλοτε όχι:
    • Προβλήματα ωραρίου Οδηγών.
    • Για την στελέχωση της Μαιευτικής κλινικής κατά την Μετακίνηση στη νέα της θέση.
    • Για προβλήματα των τραπεζοκόμων που προέκυψαν κατά την περίοδο ανακαίνισης των κλινικών.
    • Για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού της Ορθοπεδικής, της Μον. Εμφραγμάτων κ.α
    • Για τα προβλήματα των τραυματιοφορέων, της  υποστελέχωσης των ΤΕΠ κλπ.
    • Προβλήματα τεχνικής υπηρεσίας.
    • Άδεια κλειστού τμήματος παρασκευαστών.
    • Σχετικά με το παρκινγκ, εξασφαλίσαμε τον φωτισμό σημείων του,  την έκδοση κάρτας που θα αξιοποιηθεί  σε επόμενο χρόνο, το να μην παρεμβαίνει  η τροχαία [κλήσεις],  χωρίς την άδεια της διοίκησης. Τέλος καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την λειτουργία του Παρκινγκ που περιμένουμε να εφαρμοστεί με την ολοκλήρωση των έργων.
    • Την εμπλοκή με τις βάρδιες τις ημέρες του περσινού χιονιά.  
    • Τα  2 ρεπό του Πάσχα.
  3.    Αλληλεγγύη  & κοινωνική ευαισθησία όταν χρειάστηκε:
    • Συνδράμαμε οικονομικά σε 4 περιπτώσεις σοβαρών  προβλημάτων Υγείας συναδέλφων.
    •  Προσφέραμε στήριξη των απολυμένων της  ΒΙΟΜΕ με προώθηση των προϊόντων τους.
    • Συμπαράσταση  Ιατρού του νοσοκομείου μας που στοχοποιήθηκε,  την περίοδο του  πρόσφυγα απεργού πείνας. [συμπαράσταση που δεν είχε ούτε από τον σύλλογο ιατρών]
    • Εξοπλίσαμε με μια  τηλεόραση  το διαμέρισμα του συλλόγου καρκινοπαθών μετά από αίτημα του συλλόγου.
    • Παρέμβαση προς τον δήμο  Μυτιλήνης για εγκατάσταση ειδικής ράμπας κολύμβησης  ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πλαζ του ΕΟΤ που ικανοποιήθηκε.
    • Δωρεάν Μαθήματα Νοηματικής

 

 

  1. Γενικά προσπαθήσαμε να ασκήσουμε ένα διαφορικό  και αποτελεσματικό συνδικαλισμό ,  μακριά από την λογική <<όλα ή τίποτα>> , χωρίς  παρασκηνιακές εμπλοκές , δίχως να απαντάμε στις κακοπροαίρετες  κριτικές, σεβόμενοι όμως τα παράπονα και τις υποδείξεις  που δεχτήκαμε πολλές φορές και  προπαντός με <<λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά>>:

 

  • Είχαμε ξεκαθαρισμένες σχέσεις με την διοίκηση, χωρίς δεσμεύσεις & υποχωρητικότητα, τέτοιες που μας παρείχαν την δυνατότητα από την μια να διεκδικούμε το μάξιμουμ των αιτημάτων μας [χωρίς να το επιτυχαίνουμε πάντα] και από την άλλη να μας παρέχει την ελευθερία κινήσεων όταν πρέπει. [ πχ  κατάληψη στο γραφείο Διοίκησης]
  • Μέσα στο δύσκολο πολίτικο περιβάλλον πήραμε σαφή θέση ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Συμμετείχαμε  σε όλες τις απεργίες που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα. Όταν χρειάστηκε ασκήσαμε δριμεία κριτική σε αρνητικές κυβερνητικές επιλογές όπως η κατάργηση ανθυγιεινού επιδόματος σε περίπτωση απουσίας, ασθένειας κλπ. Η ιδιωτικοποίηση  των αεροδρομίων, η κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, η εκβιαστική τροπολογία Γεροβασίλη , οι αποσπάσεις της ΔΥΠΕάρχη, για την μικρή ενίσχυση του νοσοκομείου σε σχέση με την πίεση που δεχεται λόγο μεταναστευτικού προσφυγικού  κ.α.
  • Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν και σε καμία πλευρά εντός και εκτός του Νοσοκομείου και ταυτόχρονα αποφύγαμε να ακολουθήσουμε πρακτικές που γελοιοποιούν τον συνδικαλισμό  .

 

 

Αρνητικές στιγμές & προβλήματα στην δράση του ΔΣ.

 

  1. Παρότι πραγματοποιήθηκαν  7 Γενικές συνελεύσεις  και  υπήρξε σχετικά καλή οργάνωση και προετοιμασία αυτών  η συμμετοχή δεν κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.
  2. Ως  αρνητική εξέλιξη  δεν μπορεί να μην αναφερθεί η παραίτηση  μελών του ΔΣ. Το χειρότερο δε,  ήταν  όσα ακολούθησαν:  α] απειλές για προσφυγή στο  πρωτοδικείο  β]  σκόπιμη  προσήλωση στην  τήρηση άρθρων του καταστατικού που ποτέ δεν τηρήθηκαν –γιατί  αυτό σε νοσοκομείο είναι σχεδόν αδύνατον- με αποτέλεσμα να μείνει το ΔΣ για ένα χρόνο με 4 μέλη.
  3. Υπήρξαν δράσεις που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα παρότι σπαταλήθηκε αρκετή προσπάθεια είναι : η Θεατρική Ομάδα, το Στοκάρισμα –ανακύκλωση βιβλίων,  η Εκδρομή στα Βαλκάνια ,  ομαδικό -εταιρικό συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας κ.α.
  4. Το φιάσκο με το υπουργείο Αμύνης, την  σίτιση στη Λέσχη  Αξιωματικών και αγορές από το στρατιωτικό περίπτερο, που άφησε έκθετο το ΔΣ απέναντι στους 30 συναδέλφους που είχαν κληρωθεί, για το οποίο όμως δεν έχουμε την άμεση ευθύνη.
  5. Η μικρή ανταπόκριση στο αίτημα για ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης συλλόγου από τους συναδέλφους που κέρδισαν την  πρόσφατη Δικαστική διεκδίκηση.
  6. Τέλος το σημαντικότερο  ίσως πρόβλημα,  που είναι η χαμηλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις & στις απεργίες. Πρόκειται για   ένα χρόνιο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που  πρέπει να απασχολήσει –εκτός από το ΔΣ- συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

  1. Ζητήματα που δεν έχουν προωθηθεί παρότι το ΔΣ κατέθεσε προτάσεις ή που έχουν μείνει στις καλένδες:
    1. Ο  νέος Οργανισμός – που να λαμβάνει υπόψη την νησιωτικότητα.
    2. Η Περαιτέρω στελέχωση του Νοσοκομείου. Να ελεγχθεί  η κατανομή του προσωπικού και να συγκεκριμενοποιηθούν οι ελλείψεις.
    3. Η σημαντική ενίσχυση με εργαζόμενους  σε όλες τις ειδικότητες [ και μεταφραστές] για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση του Νοσοκομείου λόγου Μεταναστευτικού-Προσφυγικού.
    4. Να ικανοποιηθεί το αίτημα του νοσοκομείου  για υλοποίηση έρευνας με αντικείμενο «Αποτίμηση επιπτώσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Γ. Ν. Μυτιλήνης» από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης
    5. Η έγκριση δημιουργίας Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας
    6. Η Δημιουργία θεσμών αξιοκρατίας όπου με διαφάνεια και ισότιμο τρόπο θα γίνονται οι μετακινήσεις του προσωπικού, η επιλογή για εκπαίδευση, η τοποθέτηση σε αλλότρια καθήκοντα για πραγματικούς λόγους υγείας κ.α.
    7. Η οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων λόγο Πόθεν έσχες.
    8. Η οργάνωση του Παρκινγκ & η αύξηση των διαθέσιμων  χώρων.

 

 

Συνάδελφοι –σες

 

 Όλα τα παραπάνω είναι μια καταγραφή όσων έγιναν ή έμειναν πίσω. Είναι το  αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των μελών του ΔΣ που πέρασαν σε όλη την 2ετία από αυτό και το  επηρέασαν άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο.  Τελειώνοντας ως απερχόμενο ΔΣ θέλουμε να καταθέσουμε την άποψη μας –επειδή νομίζουμε πως είναι κρίσιμο ώστε να γίνει κατανοητό-  ότι ο συνδικαλισμός έτσι όπως ασκούνταν για 10ετίες  έχει τελειώσει… ότι είχε να δώσει το έδωσε. Πρέπει νέες μορφές δράσης και πρακτικές να αποτελέσουν την αφετηρία ενός νέου  αγωνιστικού , ενωτικού αλλά & ελκυστικού συνδικαλισμού.  Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ποτέ και πουθενά τίποτα δεν χαρίστηκε  στους εργαζόμενους, αλλά  όλα  κατακτήθηκαν με κόπο & αγώνες .

 

Για το ΔΣ

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

         ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ                                                                    ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ