Απολογισμός Δράσεων του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ για τους Εργαζόμενους στα Ιδιωτ. Συνεργεία του Νοσοκομείου

Την 1-8-2017 καταθέσαμε καταγγελία της εταιρείας καθαριότητας  ΝΙΚ. ΜΟΝΙΟΥΔΗ - ΥΙΟΙ ΟΕ για παραβίαση και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή έγινε μετά από παρότρυνση των ίδιων των εργαζομένων και τέθηκε υπόψη τόσο στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ΣΕΠΕ της Αθήνας όσο και στην αντίστοιχη υπηρεσία στη  Μυτιλήνη.

Η καταγγελία μας βρίσκετε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του συλλόγου:  http://www.sernomy.gr/news/kataggelia-tis-etaireias-kathariotitas-nik-monioydi-yioi-oe-gia-paraviasi-kai-katapatisis-tis

Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε από αρκετά τοπικά ΜΜΕ δεν δημοσιοποιήσαμε τις ενέργειες  που πραγματοποιήσαμε αλλά ούτε τα αποτελέσματα αυτών, προκειμένου να προστατεύσουμε  τους εργαζόμενους και να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Σήμερα που κλίνει ένας κύκλος -το 1ο ημίχρονο του αγώνα - θα λέγαμε μπορούμε να κάνουμε απολογισμό, να εκθέσουμε τα γεγονότα, τις ενέργειες και τα αποτελέσματα από αυτές:

Εδώ αξίζει να πούμε  ότι η καταγγελία που πραγματοποιήσαμε έφερε στην επιφάνεια ανάλογα προβλήματα και  ενεργοποίησε τους εργαζόμενους  στην εστίαση και την φύλαξη του Νοσοκομείου.

Μετά την αρχική καταγγελία ακολούθησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες Αθήνα & Μυτιλήνη σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό  να καταδειχτεί η επιμονή μας και η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση μας  να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Προκαλέσαμε επισκέψεις κλιμακίων  της επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Μυτιλήνης τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο Hotspot Μόριας.

Έγιναν 4 συγκεντρώσεις συνελεύσεις των καθαριστών  με την παρουσία του ΣΕΡΝΟΜΥ για να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις . Σε αυτές το ΔΣ  εξέθετε της απόψεις του και στη συνέχεια αποχωρούσε ώστε οι καθαριστές να παίρνουν  τις αποφάσεις τους ανεπηρέαστοι.

Αξιοποιήσαμε την νομική υποστήριξη του δικηγόρου  του ΣΕΡΝΟΜΥ

Αποκαλύψαμε παράνομες πρακτικές όπως,  την κατάθεση από την εταιρεία διαφορετικού  πίνακα εργασίας στο νοσοκομείο  και διαφορετικό στο πληροφοριακό  σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. [πρακτική που επαναλαμβάνονταν για χρόνια]

Πραγματοποιήσαμε  επίσκεψη στο χώρο ξεκούρασης των καθαριστών και παρουσία του εργοδότη απαιτήσαμε από αυτόν  να δώσει τις  υπογεγραμμένες ατομικές συμβάσεις στους εργαζόμενους.*

*Μια από τις διαπιστώσεις μας ήταν ότι όλα αυτά τα χρονιά όσοι εργάζονταν   στα ιδιωτικά συνεργεία στο νοσοκομείο, υπέγραφαν τις ατομικές συμβάσεις -κάτω από πίεση τις περισσότερες φορές- χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενο της & χωρίς να τις παίρνουν στα χέρια τους,  με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απολυτό σκοτάδι όσων αφορά τα δικαιώματα τους.

Από  τα παραπάνω πετύχαμε:

Να πάρουν τις ατομικές συμβάσεις 5-6 εργαζόμενοι του Συνεργείου Καθαριότητας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και την φύλαξη.

Να πληρωθούν οι καθαριστές για 1η φορά  ολόκληρα τα μεροκάματα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο.**

** Για κάθε μήνα δόθηκε ξεχωριστή μάχη με ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ αλλά και άλλες ενέργειες.

Στα συμπεράσματα μας μπορούμε να πούμε πως:

Αν δεν υπήρχε ανοχή - υποστήριξη υπηρεσιών του  νοσοκομείου δεν θα είχαμε τόσο ακραία και εκτεταμένα φαινόμενα. Παράλληλα όμως,

Τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για τους εργολάβους και δεν θα υπήρχε αυτή η αυθαιρεσία, αν δεν έβρισκαν κάθε φορά  πρόθυμους εργαζόμενους μέσα από τα  συνεργεία να λειτουργήσουν σαν τα μάτια και τα αυτιά τους.

Σήμερα έχει αποχωρήσει το συνεργείο Μονιούδη και έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου μέχρι να γίνει διεθνής διαγωνισμός η εταιρεία  Ανοδική SERVICES. Προφανώς ενήμερη για ότι έχει προηγηθεί  φρόντισε να  δώσει  τις ατομικές συμβάσεις στους εργαζόμενους. Επίσης  ενημερώθηκε από το ΔΣ ΣΕΡΝΟΜΥ  ότι θα παρακολουθείτε  στενά η τήρηση των συμβάσεων  από αυτήν.

Η αποχώρηση της εταιρείας Μονιούδη μοιάζει περισσότερο με δική της επιλογή  για να απαλλαγεί από όλους τους παλιούς εργαζόμενους του συνεργείου του και την υποχρέωση να πληρώνει ολόκληρα τα μηνιάτικα.  Είναι  πολύ πιθανό στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό  να δηλώσει συμμετοχή.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα γεγονότα και η 1η μικρή νίκη των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία με την υποστήριξη του ΔΣ του ΣΕΡΝΟΜΥ.

Κατά την γνώμη μας ολοκληρωτική νίκη θα υπάρξει:

εάν και εφόσον οι εργαζόμενοι στα Ιδ. Συν. Καταλάβουν την δύναμη τους φτιάξουν σωματείο –και γίνουν σαν μια γροθιά>>

εάν σε μελλοντικό οργανισμό του νοσοκομείου υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργαζομένων για την καθαριότητα, την φύλαξη, την εστίαση κλπ.

Η προοπτική της απευθείας πρόσληψης  με ατομικές  συμβάσεις  εργασίας χωρίς την διαμεσολάβηση εργολάβου μπορεί να είναι μια διαδικασία πολύ καλλίτερη από την σημερινή όχι όμως αυτή που θα λύσει το πρόβλημα.

 

Μυτιλήνη 27-10-17     Το ΔΣ