ΑΠΟΦΑΣΗ του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Οι επισχέσεις των γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής και η επιτυχημένη πανυγειονομική κινητοποίηση στις 20 Μαΐου είχαν αποτέλεσμα. Πληρώθηκαν οι εφημερίες του πρώτου τριμήνου στους γιατρούς των νοσοκομείων. Όμως έμειναν απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας, με πρόσχημα την άγνοια των διοικήσεων των ΥΠΕ του τρόπου κοστολόγησης τους. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πλήρωσε κάτω από την πίεση των επισχέσεων και της γενίκευσης του αγώνα. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ήδη προχωρούν σε διαδικασία έναρξης επίσχεσης, εργασίας εφόσον δεν πληρωθούν άμεσα και χωρίς περικοπές τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου.

Απλήρωτοι παραμένουν οι 18 επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ακόμα χειρότερα είναι πιθανό να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών που λήγουν στο τέλος Ιούνη, με τραγικά αποτελέσματα στη λειτουργία του Βοστανείου και την περίθαλψη των ασθενών. Η συνεχιζόμενη οικονομική ασφυξία έχει οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε τραγική κατάσταση. Στις καθημερινές ελλείψεις υλικών, στην ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων στα Κέντρα υγείας προστέθηκε και η έλλειψη καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων τους. Παρά τις εκκλήσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, δεν προχωρά η εφαρμογή της 24ωρης λειτουργίας - εφημερίας του, που θα ανακούφιζε το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου και θα πρόσφερε πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε 24ωρη βάση, στους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα η διαρροή των δύο σχεδίων συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των "εταίρων" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, δείχνει πως θα συνεχιστεί στο διηνεκές η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και των περικοπών στην υγεία και γενικότερα. Η αύξηση και η μονιμοποίηση της λεγόμενης "εισφοράς αλληλεγγύης" θα μειώσει τον πραγματικό μισθό των νοσοκομειακών γιατρών. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, στα τρόφιμα και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, θα συμπιέσει περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν με το ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμανιών και γενικά του δημοσίου πλούτου.

Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στα δημόσια νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, χωρίς ρήξη με την μνημονιακή πολιτική του μαύρου μετώπου Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - κεφαλαίου. Για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες στην υγεία, την παιδεία, για την ουσιαστική ανακούφιση των φτωχών και των ανέργων, θα πρέπει να σταματήσει η πληρωμή του δημοσίου χρέους, να προχωρήσει η μονομερής διαγραφή του. Μόνο οι μαζικοί και αποφασιστικοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στην κατάρρευση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, να ανατρέψουν τα παλιά και τα νέα μνημόνια, που έρχονται. Καλούμε τον λεσβιακό λαό σε κοινούς αγώνες. Απαιτούμε:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015 στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου.Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012.

Να πληρωθούν τώρα οι επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι. Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου των Κ.Υ και του Π.Ε.Δ.Υ.

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των Επικουρικών Γιατρών του Βοστανείου. Προσλήψεις εργαζομένων στην υγεία με αξιοπρεπείς μισθούς και μονιμότητα και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να εφαρμοστεί 24ωρη εφημερία στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι γιατροί, που κλείνουν πενταετία στο ΕΣΥ. Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης.

Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις. Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες και τα νοσοκομεία που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατάργηση της ΑΕΣΑΝ.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην ΕΡΑ Αιγαίου την Πέμπτη 11 Ιούνη στις 8μμ. Στηρίζουμε την επίσχεση των γιατρών των Κέντρων Υγείας και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Μυτιλήνη, 8 Ιουνίου 2015