12 Μαίου: Ημέρα του νοσηλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η ημέρα των νοσηλευτών ,μια μέρα που έχει καθιερωθεί ως ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής, στο δύσκολο και επίπονο έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι νοσηλευτές.

Ειδικά φέτος η 12η Μαΐου, μας βρίσκει σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από προηγούμενες χρονιές και όπως όλοι οι εργαζόμενοι έτσι και οι νοσηλευτές περνούν δύσκολα, με τις περικοπές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η Τρόικα, στα όρια της φτώχιας.

Το έργο των νοσηλευτών είναι δύσκολο και ευαίσθητο κοινωνικά γιατί έχει να κάνει με το υπέρτατο αγαθό, την διατήρηση της ζωής και την καλυτέρευση της ποιότητας της και οι νοσηλευτές  σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έχουν δώσει όρκο να την υπηρετούν.

Η νοσηλευτική επιστήμη  και το νοσηλευτικό λειτούργημα δυστυχώς στην χώρα μας δεν είναι σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικών συνθηκών, τόσο ψηλά όσο σε άλλες χώρες, θα λέγαμε ότι είναι πλήρες απαξιωμένο και γι’ αυτό δεν φρόντισε η πολιτεία ποτέ, ούτε καν έγιναν ανάλογες προσπάθειες, είτε από κυβερνήσει, είτε από φορείς.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα νοσοκομεία, δεν έχουν ακριβή εικόνα για το ρόλο του νοσηλευτή στο σύστημα υγείας ή δεν δόθηκε ποτέ η εικόνα ότι η νοσηλευτική είναι αυτόνομη επιστήμη που λειτουργεί συμπληρωματικά και ισότιμα με την ιατρική επιστήμη.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρόλη την απαξίωση του ρόλου του νοσηλευτή από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, παρόλο που οι περικοπές των μισθών μας σε έναν ήδη πενιχρό μισθό είναι γεγονός, παρόλο που οι προσλήψεις σε αυτό το νευραλγικό χώρο μπήκαν στο στόχαστρο της Τροϊκανής κυβέρνησης, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό πιστοί στο επάγγελμα που επιλέξαμε να κάνουμε.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης