Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 
                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πάγια θέση του Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ είναι η αντίθεσή της στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και του λαού μας δια μέσου των ιδιωτικοποιήσεων και του ελέγχου των δημόσιων αγαθών όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η διάλυση των ΔΕΥΑ και η ιδιωτικοποίηση τους είτε ως σύνολο είτε τομέων που τους αφήνουν  να υποβαθμιστούν έως την πλήρη απαξίωσή τους και την εκποίησή τους, κατά τη γνωστή πρακτική των τελευταίων χρόνων. 

Η ΔΕΥΑΛ διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό, αναγκαίο για την ζωή των πολιτών, το ΝΕΡΟ, καθώς επίσης φροντίζει για την δημόσια υγιεινή με το δίκτυο αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισμούς η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της που δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2014 έκρινε  ΠΑΡΑΝΟΜΗ την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (25/4/2012) σύμφωνα με την οποία μεταβιβάστηκε το τελευταίο ποσοστό των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ (το 34.033%).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση (όπως πληροφορηθήκαμε τόσο από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ όσο και από το σύλλογο εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ) ακατάπαυστα εργάζεται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού.  Μετά και τις εξελίξεις αυτές, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να σεβαστούν όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως την θέληση των πολιτών και να σταματήσει ΑΜΕΣΑ κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης όχι μόνο ως σύνολο αλλά και ως επιμέρους αντικείμενα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν αρκούν οι παραστάσεις διαμαρτυρίας ή τα ψηφίσματα αλλά χρειάζεται μαζική κινητοποίηση όλων και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ αλλά και των συλλογικών φορέων της Λέσβου.   

Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν άλλη μία θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της μη ιδιωτικοποίησης, θα πρέπει όμως να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού. Στηρίζουμε τις δράσεις του ΔΣ εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και καλούμε τους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους –υπηρεσιακούς παράγοντες που σχετίζονται με τη διαχείριση υδάτινων πόρων να αποτρέψουν με την επιστημονική και διοικητική τους επάρκεια τις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που απορρέουν από την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική.   

Για την Ε.Γ

Του Ν.Τ Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ                                                    ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ

Image: