Φορτωμένοι με δαπάνη 60 και πλέον ευρώ οι εργαζόμενοι που μετέχουν σε επιτροπές προμηθειών άνω των 150.000 ευρώ

Φορτωμένοι με δαπάνη 60 και πλέον ευρώ οι εργαζόμενοι που μετέχουν σε επιτροπές προμηθειών άνω των 150.000 ευρώγια την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση "πόθεν έσχες"

Ιούλιος 27, 2017


 


  

Έντονη αναστάτωση επικρατεί σε εκατοντάδες εργαζόμενους των Νοσοκομείων όλων των ειδικοτήτων (διοικητικοί, νοσηλευτικό, ιατροί, τεχνικοί) που έχουν οριστεί από τη διοίκηση των Νοσοκομείων να συμμετέχουν (αμισθί) σε επιτροπές προμηθειών πάνω από 150.000 ευρώ και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση»πόθεν έσχες».

Η δήλωση «πόθεν έσχες» γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία που εκ των πραγμάτων απαιτεί υποστήριξη από ιδιώτη λογιστή, με αμοιβή που ξεκινά από τα 60 ευρώ και την οποία επωμίζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαδικασία υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης αφού, αν υπάρξει κάποιο λάθος η κάποια παράλειψη, υπάρχει περίπτωση δίωξης απ τη αρχή δίωξης οικονομικού εγκλήματος εις βάρος του εργαζόμενου, ακόμα και περίπωση άσκησης ποινικής δίωξης. Τα πράματα περιπλέκονται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί με τρίτα πρόσωπα και εξ αδιαιρέτου και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και συνδρομή δικηγόρου.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι επωμίζονται ένα επιπλέον ετήσιο κόστος, μόνο και μόνο λόγω του ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου επέλεξε να τους ορίσει μέλη σε κάποια επιτροπή προμηθειών, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να αρνηθούν της συμμετοχή τους και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή.

Έτσι από πολλούς εργαζόμενους υποβάλλεται το αίτημα να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να καλυφθεί από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων το κόστος σύνταξης και υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» από ιδιώτες λογιστές. Πρόκειται για ένα αίτημα απόλυτα λογικό, αφού οι εργαζόμενοι, που ήδη έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τεράστια μείωση στο εισόδημα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιπλέον δαπάνη για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά τα υπηρεσιακά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

http://ygeionomikoi.gr/2017/07/27/φορτωμένοι-με-δαπάνη-60-και-πλέον-ευρώ-ο/

Image: